Bezienswaardigheden in en rond Hoenderloo - VerkendeVeluwe.nl (2024)

GROENE UITVALSBASIS HOENDERLOO

Hoenderloo ligt onder de rook van Apeldoorn en vormt de oostelijke toegangspoort tot het prachtige Nationaal Park de Hoge Veluwe met het befaamde Kröller-Muller Museum. Het dorp is omringd door andere bosgebieden, waaronder het Deelerwoud. Vanuit Hoenderloo zijn de Apeldoornse en Arnhemse attracties, waaronder de Apenheul, Paleis Het Loo, Burgers’ Zoo en het Nederlands Openluchtmuseum, allemaal binnen twintig minuten bereikbaar. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat Hoenderloo zich heeft ontwikkeld als een echt vakantiedorp met een veelheid aan B&B’s, vakantieparken, campings en eetgelegenheden. Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden in en rond Hoenderloo en de leukste plekjes om te overnachten.

TOP 6 MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN HOENDERLOO

Hoenderloo herbergt naast het nabijgelegen Nationaal Park de Hoge Veluwe geen grote attracties. Toch zijn er in de omgeving van het dorp een paar leuke natuurlijke uitstapjes te maken die je kennis laten maken met de prachtige groene omgeving van het dorp. Vergeet ook vooral niet minimaal één keer een overheerlijk softijsje bij IJs van Co te kopen tijdens je verblijf.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Het veelzijdige park bevat vele verschillende landschapstypen, waaronder woestijnachtige stuifzandgebieden, uitgestrekte heidevelden en dichtbegroeide bossen. Het park is ook bekend om haar grote wild, waaronder omvangrijke populaties edelherten, wilde zwijnen, reeën en Corsicaanse moeflons. Het park biedt daarnaast ruime fiets- en wandelmogelijkheden. Fietsen doe je op je eigen fiets of op de in het park gratis beschikbare Witte Fietsen. Daarnaast huisvest het park het bekende kunstmuseum Kröller-Muller met veel werk van onder andere Vincent van Gogh en het minder bekende Museonder. Let op dat er entreegeld betaald moet worden om het park binnen te mogen.

Jachthuis Sint Hubertus

Hendrikus Petrus Berlage ontwierp dit imposante jachthuis in 1915 als buitenverblijf van de familie Kröller-Muller. Het jachthuis is geïnspireerd op het Engelse country house. Je kunt het gebouw bezoeken door het boeken van een rondleiding.

Plaggenstekerspad

Startend bij De Proeftuin in Hoenderloo begint het 12 kilometer lange klompenpad. De route voert door de afwisselende omgeving van het dorp. Loop door weilanden, bossen, heidevelden en stuifzandgebieden. Startpunt van het Plaggenstekerspad, De Proeftuin, biedt, naast lekker eten en drinken, vertier voor jong en oud op de midgetgolfbaan en de natuurspeeltuin.

Deelerwoud

Ten zuiden van Hoenderloo liggen het fraaie natuurgebied Deelerwoud. Naast de uitgestrekte bossen in het noorden van het gebied, vind je meer naar het zuiden ook grote heidevelden die begraasd worden door Schotse hooglanders. Groot wild als wilde zwijnen, edelherten en damherten bevolken het Deelerwoud ook. In het Deelerwoud zijn er verschillende gemarkeerde wandelingen te lopen. De routes starten bij Herberg de Woeste Hoeve aan de noordoostkant van het natuurgebied en bij de parkeerplaats nabij Museum Vliegbasis Deelen en het zweefvliegveld Terlet.

Bezienswaardigheden in en rond Hoenderloo - VerkendeVeluwe.nl (2)

Wildkijkscherm Ringakker

Zo’n zes kilometer ten noordoosten Hoenderloo vind je Wildkijkscherm Ringakker. Een ideale plaats om het grote wild dat de bossen rondom het dorp bevolkt te aanschouwen. Hier worden vaak grote families wilde zwijnen gezien.

’t Leesten

Op de doorgaande weg naar Apeldoorn vind je Informatiecentrum ’t Leesten van Staatsbosbeheer. Het informatiecentrum is gelegen in het gelijknamige bospaviljoen. ’t Leesten is een prima uitvalsbasis voor mooie wandel- en fietsroutes door de Hoenderlose en Ugchelse bossen. Je vindt hier ook een bosdierenpad van 1 kilometer voor gezinnen en een gezellige brasserie voor een drankje of versnapering.

OVERNACHTEN IN EN NABIJ HOENDERLOO

In het dorp Hoenderloo vind je enkele kleinschalige hotels en B&B’s, terwijl de bosrijke omgeving verscheidene vakantieparken en campings herbergt. Hieronder volgt een selectie van accommodaties.

Landal Miggelenberg

Het bekendste vakantiepark direct grenzend aan Hoenderloo is Landal Miggelenberg. Het park is prachtig groen gelegen en de vele faciliteiten maken het een ideale plek voor gezinnen met (jonge) kinderen. Het vakantiepark heeft onder andere een prachtige buitenspeeltuin, een kindvriendelijk binnenzwembad en een fijn restaurant met veel licht. Al met al een zeer fraaie plek om je vakantie door te brengen!

Boek hier direct je vakantie op het fantastische Landal Miggelenberg op loopafstand van vakantiedorp Hoenderloo!

Hotel-Restaurant de Boer’nkinkel

Het klassieke dorpshotel de Boer’nkinkel ligt centraal in Hoenderloo en op steenworp afstand van de ingang naar National Park de Hoge Veluwe. Het hotel herbergt ook een restaurant waar je kunt genieten van talloze streekgerechten.

Boek hier je verblijf in Hotel de Boer’nkinkel centraal in het vakantiedorp Hoenderloo!

Roompot Cuber Veluwe

Een paar kilometer buiten het dorp liggen deze hypermoderne vakantiechalets middenin de Veluwse natuur. Het park is onderdeel van het bekende Roompot. Open je vakantieverblijf met een app en bestuur alles daarin met diezelfde app. Uitermate geschikt voor rustzoekers en natuurliefhebbers die houden van comfort.

Boek hier direct je vakantie in het luxe Roompot Cuber Veluwe in de uitgestrekte bossen nabij Hoenderloo!

B&B Studio 7

Hoenderloo is enkele bed and breakfasts rijk. Eén van de fraaiste is ontegenzeggelijk B&B Studio 7. Het vakantiehuisje ligt aan de rand van het dorp en grenst ten zuiden direct aan de uitgestrekte bossen. Maak gebruik van de gratis e-bikes en mountainbikes en geniet van de buitensauna en jacuzzi. Heerlijk!

TOP 5 UITSTAPJES IN EN NABIJ HOENDERLOO

Hoenderloo is ontzettend centraal gelegen. Binnen een kwartier ben je in winkelstad Apeldoorn en provinciehoofdstad Arnhem vind je op zo’n twintig minuten rijden. Ook de pittoreske Hanzesteden Harderwijk, Zutphen en Doesburg liggen op een comfortabel half uurtje rijden. Daarnaast liggen er ook vele attracties nabij Hoenderloo. Denk daarbij aan de Apenheul, Kinderpretpark Julianatoren en Paleis ’t Loo bij Apeldoorn en Burgers’ Zoo en het Nederlands Openluchtmuseum bij Arnhem. Tot slot is ook het Kröller-Mullermuseum uiteraard een regelrechte publiekstrekker. Haar ligging te midden van de ruige natuur van Nationaal Park de Hoge Veluwe draagt daar zeker aan bij.

Radio Kootwijk

De aanblik van het imposante Gebouw A van Radio Kootwijk in het woeste Kootwijkerzand is haast bizar. Radio Kootwijk is in de twintiger jaren van de vorige eeuw in gebruik genomen en speelde een belangrijke rol in de communicatie met het voormalige Nederlands-Indië. Tegenwoordig is Radio Kootwijk een geliefde locatie voor allerhande evenementen. Verder zijn er in de omgeving van het voormalig zenderpark talloze wandel- en fietsroutes voorhanden.

Bezienswaardigheden in en rond Hoenderloo - VerkendeVeluwe.nl (3)

Museum Vliegbasis Deelen

Zo’n zeven kilometer ten zuiden van Hoenderloo ligt, ingeklemd tussen het militaire luchtvaartterrein en bosgebied Het Deelerwoud, een bescheiden museum dat een verrassende hoeveelheid informatie biedt over de luchtoorlog ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Een rijke collectie van objecten, overblijfselen, foto’s en diorama’s geven een indrukwekkend inkijkje in de geschiedenis van de vliegbasis.

Nationaal Park Veluwezoom

Naast Nationaal Park de Hoge Veluwe herbergt de Veluwe nog een nationaal park, te weten Veluwezoom. Dit nationaal park is gelegen in de uiterste zuidoostpunt van het uitgestrekte bosgebied. Het omvat een grote verscheidenheid aan biotopen (met name bos, heide en enkele zandverstuivingen) en staat bekend om zijn glooiende landschappen, met als bekendste uitzichtpunt de Posbank. Aan de zuidkant van de Veluwezoom bevinden zich enkele fraaie landgoederen: Beekhuizen, Heuven en Rhederoord. Ook het bezoekerscentrum vind je aan de zuidkant, even buiten het dorp Rheden. Vanaf het bezoekerscentrum zijn verschillende wandel- en fietsroutes te ondernemen. Ook organiseert Natuurmonumenten een verscheidenheid aan activiteiten voor jong en oud.

Burgers’ Zoo

Onder de rook van Arnhem ligt dit prachtige dierenpark. Koninklijke Burgers’ Zoo bestaat al meer dan 100 jaar en is al jaren één van de best bezochte dagattracties in Nederland met meer dan een miljoen bezoekers per jaar. De dierentuin is opgebouwd uit verschillende “ecodisplays”, waarin dieren zijn ingedeeld naar habitat. Zo worden Burgers’ Safari, Bush, Mangrove, Desert, Ocean en Rimba onderscheiden. Burgers’ Zoo kenmerkt zich verder door het open karakter waarbij de dierentuin de verschillende beesten zoveel mogelijk ruimte biedt en het klassieke hokkerige dierentuinkarakter vermijdt.

Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum biedt een uniek inkijkje in het leven in Nederland door de eeuwen heen. Het cultuurhistorisch museum presenteert een keur aan originele gebouwen, gebruiksvoorwerpen en demonstraties van oude ambachten. Het museum is ingedeeld in verschillende leefomgevingen, te weten Erven, Dorp, Platteland, Tuinen, Lint en Landgoed. Het museum herbergt eveneens een permanente expositie aan de hand van de Canon van Nederland. In samenwerking met het Rijksmuseum worden de vijftig vensters van de Canon verbeeld met het dagelijks leven in die tijd.

Bezienswaardigheden in en rond Hoenderloo - VerkendeVeluwe.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 6500

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.